یکی از شایع ترین مشکلات بین افراد مبتلا به دیابت پیشرفته، زخم دیابتی است. این زخم ها در عین ناخوشایند بودن در صورت تشخیص به موقع می توانند به طور کامل برطرف شوند. در غیر این صورت، فرد متحمل عواقب بدی خواهند شد. مراقبت از این زخم ها در افراد سالمند بسیار دشوار است و نیاز به دانش تخصصی در این زمینه است. اگر شما نیز در خانواده خود با این موضوع مواجه شده اید، احتمالا به دنبال درمان زخم دیابتی در منزل هستید، جهت کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید:
زخم دیابتی چگونه ایجاد می شود؟
به زخم هایی که در افراد مبتلا به دیابت در اندام های مختلف بدن به خصوص پا ایجاد می شود، زخم دیابتی گفته می شود. زخم های دیابتی را زخم های باز نیز می نامند. این زخم ها در صورت عدم درمان به موقع دچار عفونت می شوند. گاهی این عفونت ها به قدری زیاد می شوند که بایستی عضو مربوطه قطع شود. البته اگر افراد مبتلا دیابت، رژیم غذایی و سبک زندگی خود را تغییر دهند به آن دچار نخواهند شد.
زخم پای دیابتی در سالمندان
سالمندان بیشتر از سایر گروه های سنی در معرض ابتلا به زخم دیابتی از جمله زخم پا هستند. مراقبت از سالمندان به دلیل عدم توانایی تحرک زیاد و وجود بیماری های زمینه ای مختلف در آن ها بسیار دشوار است. همچنین بسیاری از این افراد برای حرکت از ویلچر و یا عصا استفاده می کنند. به همین دلیل بهتر است از یک فرد متخصص در این زمینه برای مراقبت از سالمندان در منزل کمک بگیرید. بنابراین اگر به دنبال پرستار سالمند در منزل تهران هستید حتما با یک شرکت صحبت کنید.
اولین نشانه های زخم دیابتی
زخم دیابتی مانند هر عارضه دیگری از مجموعه ای از نشانه ها تشکیل شده است. آگاهی از این علایم به شما در درمان به موقع این زخم ها کمک شایانی می کند. چند مورد از این علایم عبارت است از:
- کاهش حس یا بی حسی کامل در اندام درگیر
- متورم شدن بخش آسیب دیده
- خارج شدن مایع از محل زخم
- قرمز شدن اندام
- احساس درد در ناحیه زخم
- در مراحل پیشرفته این عارضه شاهد ایجاد تب و لرز در بیمار هستیم.
ریسک فاکتورهای زخم پای دیابتی
از شایع ترین اندام های درگیر در زخم دیابتی می توان به پا اشاره کرد. عوامل زیادی در ایجاد این زخم در قسمت پا نقش دارند. برخی از این دلایل عبارت است از:
- اضافه وزن
- دیابت کنترل نشده
- سالخوردگی
- کفش نامناسب
- مصرف دخانیات و نوشیدنی های الکلی
- سطح بالای کلسترول و چربی های اشباع در خون
روش های مراقبت از زخم دیابتی
بسیاری از افراد از نگهداری افراد خانواده خود به خصوص سالمندان در بیمارستان رضایت ندارند. در چنین می توانیم با اجاره تخت بیمارستانی و مراقبت روزانه از فرد توسط یک پرستار حرفه ای، او را از محیط آلوده بیمارستانی دور نگه داریم. از روش های مختلفی برای مراقبت از زخم دیابتی استفاده می شود. چند مورد از رایج ترین روش ها عبارت اند از:
- تمیز نگه داشتن زخم: زخم را روزی یک بار با آب نمک بشویید. سپس بر روی آن پماد تجویز شده توسط پزشک را اعمال کنید. در نهایت محل زخم را با یک پانسمان تمیز بپوشانید.
- کنترل دیابت: بالا بودن سطح قند خون روند ترمیم زخم را با کندی مواجه می کند. به همین جهت بهتر است تا در ابتدا سطح قند خون فرد را تا جای ممکن پایین بیاورید.
- کاهش فشار بر روی اندام آسیب دیده: سعی کنید تا جای ممکن بر روی زخم فشار فیزیکی وارد نکنید و با آن کار انجام ندهید. عدم رعایت این موضوع می تواند زمان بهبودی زخم را تا سه برابر افزایش دهد.
بیشتر بخوانید: اگر دنبال شرکت طراحی دکوراسیون هستید برای مشاوره و طراحی داخلی وارد شوید.
مراقبت پرستاری زخم دیابتی
وجود یک پرستار برای درمان به موقع و سریع زخم های دیابتی بسیار ضروری است. بنابراین در صورت دریافت تشخیص زخم دیابتی از سمت مراکز درمانی، در اسرع وقت نسبت به دریافت خدمات پرستاری در منزل اقدام کنید. یک پرستار در مرحله اول نسبت به دیابتی بودن زخم اطمینان حاصل می کند. این کار با مجموعه ای از ارزیابی ها انجام می شود. ارزیابی ها در حیطه نوروپاتی هستند و وجود یا عدم وجود بی حسی را بررسی می کنند. پرستار همچنین دامنه حرکتی بیمار، وضعیت عفونت و هیدراتاسیون را نیز تحت نظر قرار می دهد.
مراقبت های پرستاری به دو بخش تقسیم می شوند. بخش اول شامل درمان هایی می شود که به طور مستقیم بر روی بیمار انجام می شود. بخش دیگر شامل آموزش هایی می شود که پرستار به بیمار می دهد. نحوه حمام کردن فرد با وجود زخم بر روی بدن از جمله این آموزش ها است.
سخن پایانی
احتمالا با توجه به تمام مطالب بیان شده، به اهمیت درمان به موقع و اصولی زخم دیابتی پی برده اید. با توجه به حساسیت بالای این زخم در افراد سالمند، بهتر است مراقبت از آن را به یک پرستار باتجربه بسپارید.