محلول سازی از بخشهای بسیار مهم در آزمایشگاه شیمی است. قبل از هر کاری در آزمایشگاههای شیمی برای شناسایی کمی و کیفی مواد باید محلولسازی انجام بگیرد. بدلیل نیاز بسیار آزمایشگاههای شیمی به تهیه محلولهایی با غلظتهای متفاوت، محلولسازی بسیار اهمیت پیدا میکند. در این مقاله از وبسایت رایمون لب به بررسی یکی از اصولیترین و پایهایترین علوم شیمی که محلولسازی است میپردازیم.
محلولسازی در آزمایشگاههای شیمی به چه معناست؟
محلول به حل شدن یک حلشونده که میتواند جامد، مایع یا گاز باشد در حلال که به طور معمول مایع است میگویند. غلظت محلولها در نمونههای مختلف متفاوت است و به همین دلیل نیاز به آشنایی با انواع اندازهگیری غلظت دارید. اگر میخواهید برای ساخت محلولسازی در آزمایشگاه آموزش ببینید میتوانید به آموزش محلول سازی رایمون لب مراجعه کنید.
حلالها چه موادی میتوانند باشند؟
حلالها مواد مایعی هستند که برای حل کردن حلشونده در حلال مورداستفاده قرار میگیرند.
حلالها میتوانند مواد مختلفی مانند آب، استون، متیل استات، اتیل استات، بوتیل استات، متیل گلیکول استات، متیل اتیل کتون، متیل ایزوبوتیل کتون، تولوئن، زایلن، ایزوپروپیل الکل، متیل کلروفرم و نفتا است.
چه غلظتهایی در محلول سازی استفاده میشود؟
برای اندازهگیری غلظت محلولها در محلول سازی از واحدهای مختلفی استفاده میشود تا بتوان غلظت یک محلول را اندازهگیری کرد. برای تهیه کردن یک محلول با غلظت مشخص نیاز به تهیه کردن یک محلول آبی با غلظتهای متفاوت دارید. علاوهبر نیاز بر ساخت محلول با غلظتهای متفاوت محلولهای استاندارد را با غلظت بیان میکنند.
غلظت به چه معناست؟
غلظت به معنای مقدار ماده حلشونده در یک مقدار مشخص حلال یا محلول میگویند که برای مواد مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
پرکاربردترین واحدهای اندازهگیری غلظت کدامها هستند؟
برای اندازهگیری غلظت یک محلول یا ماده واحدهای اندازهگیری متفاوتی وجود دارد. از پرکاربردترین واحدها برای اندازه گیری درصد وزنی، درصد حجمی، مولاریته، نرمالیته و مولالیته است که میتوانید برای بیان غلظت از آنها استفاده کنید.
چه واکنشهایی در آزمایشگاه شیمی به محلولسازی نیاز دارند؟
واکنشهای بسیاری در آزمایشگاه شیمی به انجام محلول سازی قبل از انجام آزمایش نیاز دارند. از واکنشهایی که در آزمایشگاه شیمی نیاز به انجام محلولسازی قبل از انجام واکنش نیاز دارند، واکنشهای تیتراسیون، واکنشهای خنثی شدن و واکنشهای اکسایش و کاهش هستند.
اگر شما از شیمیستهایی هستید که علاقهمند به فعالیت در آزمایشگاه شیمی هستید میتوانید با مراجعه به آموزش محلول سازی رایمون لب درباره این دوره اطلاعات کسب کنید و در آن شرکت کنید.
محلول سازی در آزمایشگاه شیمی چیست؟
محلول سازی در آزمایشگاه یک کار پیچیده است که باید قدم به قدم آن را انجام دهید تا به درستی پیش بروید. در این مقاله به صورت کلی محلولسازی را به شما توضیح میدهیم. در تعریف محلول آمده است که آن در واقع یک مخلوط همگن است که از حل شدن یک یا چند حل شونده در حلال مایع تهیه میشود. محلولها در سه حالت فیزیکی جامد، مایع و گاز دستهبندی میکنند.
دستهبندی دیگری نیز برای محلولها وجود دارد که عبارتند از: محلولهای غلیظ، محلولهای رقیق، محلول سیرشده، محلول سیرنشده، محلول فرا سیرشده.
محلول سازی چگونه انجام میشود؟
حلال جزئی از محلول است که مقدارش بیشتر از اجزای دیگر باشد و حلشونده به بخشی از محلول میگویند که مقدارش کمتر از اجزای دیگر باشد. انحلال پذیری نیز به بیشترین مقدار از حل شونده که در مقدار معینی حلال حل شود و بتواند سیستم پایداری به وجود آورد گفته می شود.
محلول سازی را میتوان از یک نمونه مایع یا جامد و با کمک گرفتن از معادلات و روابط شیمیایی و کار در آزمایشگاه تهیه کرد. همچنین غلظت محلولها را میتوان در محیط آزمایشگاهی مشخص و معین کرد. محلولسازی در آزمایشگاه به دو صورت انجام میگیرد:
-
محلولسازی از جامدات
-
محلولسازی از مایعات
محلولسازی از جامدات سادهتر از محلولسازی از مایعات است. همچنین در محلولسازی از جامدات به آیتمهای کمتری برای انجام محاسبات نیاز است.
مقدار نمونهای را که میخواهید بردارید دقت کنید که بیشتر از مقدار موردنیاز نباشد تا مجبور نباشید ماده را دوباره به ظرف برگردانید. به اینصورت میتوانید از آلودهشدن کل ماده جلوگیری کنید و آن را ناخالص نکنید. همچنین برای جلوگیری از آلودهشدن کل ماده، از قاشقکهای متفاوت استفاده کنید تا یک قاشق آلوده به چند ماده نشود. سپس برای محلولسازی باید ماده جامدی را که توزین کردهاید به بالن ژوژه منتقل کرده و مقداری حلال را به آن اضافه کنید.
برای یادگیری ادامه محلولسازی میتوانید به آموزش محلولسازی رایمون لب مراجعه کنید.