کله جوش یک غذای ایران سنتی و خوشمزه است که از گوشت، کشک، پیاز، گوجه فرنگی، نعنا و ادویهجات تهیه میشود. این غذا با ترکیب دقیق مواد و پخت بر روی حرارت کم، طعم منحصر به فرد و خوشمزهای دارد.
کله جوش به عنوان یک غذای سنتی و مقوی شناخته میشود که اغلب در خانه های ایرانی سرو میشود و مورد پسند بسیاری از افراد است.
در ادامه طرز تهیه کله جوش به روش های مختلف را برای شما آماده کردهایم.
تاریخچه کله جوش
کله جوش یک غذای سنتی و محبوب در ایران است که بطور گسترده در این کشور مصرف میشود. این غذای اصولاً به عنوان یک غذای سنتی و محبوب شناخته میشود که در انواع مراسم و جشنها به عنوان یکی از غذاها در سفرههای ایرانی حضور دارد. تاریخچه این غذا به عنوان یک قسمت از فرهنگ و آداب غذایی ایران میتواند به قرون قدیمی بازگردد، زیرا تهیه و مصرف این غذا در ایران به عنوان یک سنت قدیمی شناخته میشود.
از آنجا که کله جوش به عنوان یک غذای محبوب و خوشمزه در ایران شناخته میشود و در اکثر مناطق این کشور تهیه و سرو میشود، تاریخچه این غذا نمیتواند به یک شهر خاص محدود شود و به عنوان یک قسمت از غذاهای اصیل ایرانی در سراسر کشور مورد استفاده است.
این غذای خوشمزه با ترکیب منحصر به فرد موادی مانند گوشت، پیاز، گوجه فرنگی، کشک، نعنا و سایر ادویهها، طعم و ارزش غذایی بالایی دارد و در هر منزل ایرانی میتوانید آن را به عنوان یک غذای سنتی و خانگی پیدا کنید.
کله جوش ترکی
در این کله جوش از گوشت استفاده می شود، طرز تهیه آن به شرح زیر است:
گوشت چرخکرده: ۴۰۰ گرم
کشک: ۲۰۰ گرم
آرد: ۲ قاشق غذا خوری
پیاز” ۱ عدد
گردو خرد شده: ۲ قاشق غذا خوری
نعنا خشک: ۲ قاشق غذا خوری
نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
طرز تهیه کله جوش ترکی
در مرحله اول، گوشت چرخکرده را با ادویه ها مخلوط کرده و به خوبی ورز دهید، سپس گوشت را قلقلی کرده و درون یک تابه با روغن داغ شده قرار دهید؛ اجازه دهید تا تمامی قسمت های گوشت تفت بخورد و تغییر رنگ دهد.
سپس
گوشت ها را از تابه ارج کرده و پیاز ها را نگینی خرد شده را به داخل تابه ریخته و سرخ کنید تا کاراملی رنگ شوند و سپس گردو خرد شده را اضافه کنید.
قابلمهای دیگر روی گاز قرار دهید، ۴ لیوان آب بریزید تا جوش بیاید.
کشک را به آب در حال جوش اضافه کنید و به خوبی هم بزنید تا کشک به خوبی در آب حل شود.
نمک، فلفل و زردچوبه را به آب و کشک اضافه کنید و ۱۰ دقیقه زمان دهید تا باهم ترکیب شوند، پس از این زمان پیاز و گردو را اضفه کنید و در نهایت گوشت های قلقلی را اضافه کنید.
برای تهیه نعنا داغ، روغن را در ابتدا داغ کنید و سپس نعنا را اضافه کنید تا زمانی که تغییر رنگ دهد.
پس از آن میتوانید به سایر مواد اضافه کنید و بگذارید تا برای ۵ دقیقه با سایر مواد در حرارت کم بجوشد.
نکته: چنانچه غلظت کله جوش کم بود، میتوانید به آن کمی آرد اضافه کنید.
کله جوش اصفهانی و تهرانی
کله جوش در اصفهان و تهران هر دو بدون گوشت تهیه می شود، مواد لازم آن به شرح زیر است:
کشک: ۲۰۰ گرم
پیاز: ۱ عدد
گردو خرد شده: ۲ قاشق غذا خوری
نعناع خشک: ۲ قاشق غذا خوری
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه: به میزان لازم
طرز تهیه کله جوش اصفهان و تهران
در ابتدا پیاز ها را نگینی خرد کنید و درون تابه ای مناسب سرخ کنید، اجازه دهید تا رنگ آنها کارامی شود و سپس ادویه ها را اضافه کنید و کمی هم بزنید تا به خوبی باهم ترکیب شوند و بوی پیاز گرفته شود و گردو خرد شده را اضافه کنید.
در این مرحله هم میتوانید مواد را خارج کنید و هم میتوان از تابه ای دیگر استفاده کرد، باید روغن را داغ کنید و نعنا خشک را اضافه کنید، به محض تغییر رنگ، آن را از روی حرارت بردارید.
به ترکیب پیاز، دو لیوان آب اضافه کنید و زمانی که آب به جوش آمد، نعنا را اضافه کنید.
در این مرحله باید کشک پاستوریزه و یا ساییده شده را با یک لیوان آب ترکیب کنید و به مابقی مواد اضافه کنید، پس از اضافه کردن کشک اجاره دهید تا کمی با سایر مواد بجوشد.
در نهایت کله جوش شما آماده است، نوش جان.
نکته: در زمان سرخ کردن نعنا داغ، دقت داشته باشید که در صورت سرخی زیاد، طعم تلخی میگیرد.
کله جوش کرمانی
در این نوع کله جوش از گوشت استفاده نمیشود، اما به جای آن گوجه دارد.
مواد لازم برای تهیه کله جوش کرمانی
کشک: ۵۰۰ گرم
گردو: ۵ تا ۶ عدد
گوجه فرنگی: ۲ عدد
نعنا خشک: ۱ قاشق غذا خوری
پیاز: ۱ عدد بزرگ
نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
طرز تهیه کله جوش کرمانی
در ابتدا کشک را با ۲ لیوان آب برای ۲۰ دقیقه روی حرارت قرار دهید تا بجوشد.
در این حین گوجه فرنگی را شسته و به کمک میکسر یا رنده پوره کنید.
گردو ها را به اندازه ای خرد کنید که نه خیلی ریز باشند و نه خیلی درشت، قدری که زیر دندان حس شوند.
پیاز ها را ریز خرد کنید و سرخ کنید، زمانی که پیاز ها تغییر رنگ دادند، به آن ها پوره گوجه را اضافه کنید.
اگر نعنا خشک ندارید، میتوانید در این نوع از کله جوش از سبزی های دیگر مثل شنبلیله، ترخون یا مرزه خشک نیز استفاده کنید.
مخلوط آب و کشک را هم به محتویات قابلمه اضافه کنید، دقت داشته باشید که حرارت ملایم باشد زیرا در صورت زیاد بودن ممکن است کله جوش شما خراب شود.
در نهایت چند دقیقه زمان دهید تا مواد به خوبی باهم ترکیب شوند، نوش جان.
طرز تهیه کله جوش با ماست
برای تهیه کله جوش با ماست، به صورت زیر میتوانید اقدام کنید:
مواد لازم:
پیاز خرد شده: ۱ عدد
ماست چکیده: نیم کیلو
گردو خرد شده: ۲ عدد
نعناع خشک: ۱ قاشق غذا خوری
گوجه فرنگی رنده شده: ۱ عدد
نمک، فلفل، زردچوبه به میزان دلخواه
طرز تهیه کله جوش با ماست
پیاز نگینی خرد شده را تفت داده و ادویه ها را اضافه کرده و هم بزنید.
به مواد قبلی گردو خرد شده و نعنا خشک را اضافه و مخلوط کنید.
گوجه فرنگی رنده شده و یا پوره شده به همراه میکسر را به مواد اضافه کرده و همه را با هم مخلوط کنید.
زمانی که گوجه و گردو به روغن افتادند، ماست و آب را به آن ها اضافه کنید.
نمک، فلفل و زردچوبه را به مزه دلخواهتان اضافه کنید و همه مواد را باهم مخلوط کنید.
اجازه دهید برای ۱۰ دقیقه روی حرارت ملایم باهم بجوشند تا آماده به سرو شود.
طرز تهیه کله جوش با لپه و برنج
مواد لازم:
پیاز خرد شده: ۱ عدد
گردو خرد شده: ۲ عدد
نعناع خشک: ۱ قاشق غذا خوری
لپه خیس خورده: نصف پیمانه
برنج خیس خورده: نصف پیمانه
گوجه فرنگی رنده شده: ۱ عدد
نمک، فلفل، زردچوبه به میزان دلخواه
طرز تهیه کله جوش با لپه و برنج:
پیاز را نگینی خرد و تفت داده و گردو را به آن اضافه کرده و با کمی آب بپزید.
لپه و برنج خیس کرده و به مواد قبلی اضافه کنید.
نعنا، نمک، فلفل و زردچوبه را اضافه کرده و همه مواد را با هم مخلوط کنید تا حرارت ببینند.
سپش روی آن کشک و ماست را بریزید و آرام آرام بپزید تا غلظت بگیرد.
زمانی که برنج و لپه به نرمی لازم برسند، غذای شما آماده است.
برای آماده سازی مواد اولیه و اجرای طرز تهیه کله جوش و خرید بهترین کشک میتوانید از فروشگاههای عمده وج کالا این محصول را تهیه فرمایید.
طرز تهیه کله جوش با بادمجان
برای تهیه کله جوش با بادمجان میتوانید به صورت زیر اقدام کنید:
پیاز خرد شده: ۱ عدد
گردو خرد شده: ۲ عدد
نعناع خشک: ۱ قاشق غذا خوری
بادمجان: ۲ عدد
گوجه فرنگی رنده شده: ۱ عدد
نمک، فلفل، زردچوبه به میزان دلخواه
طرز تهیه:
ابتدا پیاز را خرد کرده و در یک قابلمه با روغن و ادویهها تفت دهید تا طلایی شود.
در این مدت بادمجان را نگینی یا حلقه خرد کرده و در روغن سرخ کنید تا طلایی شود.
بادمجانهای سرخ شده را به مواد پیاز اضافه کرده و مخلوط کنید.
گردو و نعنا را به مواد اضافه کرده و همه را با هم مخلوط کنی و خوب تفت دهید تا مواد به روغن بیافتن.
سپس گوجه فرنگی پوره شده را به مواد اضافه کرده و اجازه دهید روی حرارت ملایم باهم بجوشند.
در مرحله آر روی آن کشک را بریزید و بگذارید تا موادتان غلظت بگیرد.
در این مقاله ما سعی کردیم تا چند مدل از طرز تهیه کله جوش با بهترین کشک را برای شما درج کنیم تا به سلیقه چشایی و علاقه مندی خود این غذای بسیار مقوی را تهیه و میل بفرمایید.